Happy Food

Tilllagnings rekommendationer

Uppvärmningen av mat kan påverka konsistens, smak och färg.

Återuppvärmd mat bör komma upp i en innertemperatur på minst 72 °C

För bästa resultat rekommenderar vi enligt nedan.

Uppvärmning av stek:

Vi rekommenderar att värma steken i ugn på låg temperatur (ca 120 °C).

Uppvärmning i mikro kan få köttet att dra ihop sig och då blir köttet segt. Vid värmning i mikro, tänk på att använda lock för jämnare värme och att inte mikra för länge.

Uppvärmning av köttfärsrätter / stekt fisk / vegetariska biffar:

Här rekommenderas att använda stekpanna för bästa resultat. Värm på medelvärme för att få fin färg och bra stekyta.

Uppvärmning i mikron bör göras varsamt eftersom hög effekt och lång tid lätt kan göra rätterna torra.

Uppvärmning av kycklingfilé:

Även här rekommenderar vi uppvärmning i ugn på låg temperatur (ca 120 °C).
Kyckling som värms i mikro kan bli torr och seg eftersom effekt och tid är svårt att anpassa.

Uppvärmning av grytor och såser:

Koka upp grytor och såser i kastrull under omrörning på medelvärme. I kastrull kan du även lätt justera såsens konsistens om du vill ha den lösare eller tjockare eller anpassa rättens styrka genom att späda för mildare variant.

Uppvärmning i mikro går också bra men tänk på att använda lock för jämnare värme och att inte mikra för länge.

Uppvärmning av fiskgratäng:

Här fungerar uppvärmning i mikron bra, men bör ske försiktigt. Det gäller att inte värma upp till för hög temperatur och på hög effekt eftersom fisken då blir torr och tråkig. Uppvärmning i ugn bör ske på låg temperatur (ca 120 °C).

Extra klimatsmart?
Det går bra att dryga all mat vid uppvärmning med t ex olika bönor och linser så räcker maten till flera portioner. Gillar man mera kryddstark mat så krydda gärna maten själva. Tänk på att slänga förpackningen i plaståtervinningen.